Cam İşleme
Temper
Isı ve darbeye dayanıklı hale gelmesi istendiğinde cam temperleme denilen bir prosesten geçirilir. Temperleme prosesi cam panoların özel fırınlarda erime noktasına yakın derecelerde ısıtıldıktan sonra hızla soğutulması esasına dayanır. Fırında cam 700°C‟ye kadar ısıtılır ve hava üflenerek soğutulur. Sıcaklığın azalması ile yüzey büzüşür ve sertleşir. Ancak iç kısım sıcak kalır ve yüzeydeki büzülmeye kendini uydurur. İç kısmın da soğumasıyla camın her iki yüzünde basınç, iç kısımda ise çekme gerilmeleri oluşur. Ani soğutma uygulanarak temperlenme işlemlerinden geçen cam 300°C‟lik bir ısıl şoka dayanıklı hale gelmekteyken temperlenmemiş camda 30-50°C‟lik bir ısıl şok camın kırılmasına neden olmaktadır. Temperlenmiş camlar sertleştiği için bant rodaj, delme, kesme, lamine vb uygulamalarla tekrar biçimlendirme yapılamamaktadır.
Laminasyon
Kırılmaz cam olarak bilinsede aslında kırılan fakat dağılmayan camdır . Plaka haline getirilmiş iki plaka camın iki tarafıda yapışkanlı bir folyo ile birleştirilmesi ile oluşur. Böylece camın mukavemeti arttığı gibi kırılsa dahi dağılmayıp biarada kaldığı için hırsızlık vb gibi durumlara karşı önemli tercih sebebi.
İki veya daha fazla cam plakanın özel bağlayıcı polivinil butiral (PVB) tabakalar yardımıyla, ısı ve basınç altında birleştirilmesi ile üretilir.
– Cam kırılmasından kaynaklanan riskleri, kırılma halinde parçaları yerinde tutarak en aza indirger.
– Kaza nedeniyle oluşabilecek yaralanmaların engellenmesinin yanı sıra, dışarıdan gelecek darbelere karşı can ve malın korunması amacıyla da kullanılır.
– Taş ve sopa gibi araçlarla yapılan saldırı ve hırsızlık girişimlerinde içeri girişleri PVB, cam kalınlığı ve dış etkinin büyüklüğüne göre önler/geciktirir.
– Ses yalıtımına katkı sağlar.
– Eşyaların ve kumaşların renklerinin solma nedeni olan ultraviyole (UV) ışınlarının geçişini %97 oranında engeller.
Isıcam ünitelerinde de kullanılabilir.
Isıcamlaştırma
Teknolojinin gelişmesi ile yalıtım camı (çift cam) üretimi gerçekleştirilmiştir. Aralarında kuru hava barındıracak şekilde iki camın fabrika şartlarında birleştirilmesi ile oluşturulan yalıtım camı üniteleri tek cama göre ısı kayıplarını yarı yarıya azaltır. Yalıtım camı ünitelerinde ısı yalıtımını sağlayan, iki cam plakanın arasındaki hava boşluğudur. Ara boşluğunun kuru hava yerine argon v.b gaz ile doldurulması ısı kayıplarının bir miktar daha azalmasını sağlar.
CNC İşleme
Birbirinden farklı modern, avangarde ve klasik desen türleri ile boyalı veya kumlama desenli dekoratif camlar için özel cnc makinalarında işleme yapılır.
Lamine Kesim
Emaye Boya ve Baskı
Şeffaf camlar camın uygulama alanına göre dekoratif bir görüntü oluşturmayacağı için kullanım alanına göre renklendirilebilirler. Baskı ve püskürtmeli olarak boyanan camlar gerektiği durumlarda temperlenir ya da tansiyonsal ısıl işlem uygulanarak boya ile camın iyice tutunması sağlanır.
Tansiyonsal ısıl işlemde, giriş sıcaklığı 550°C‟lik fırına gönderilir ve 1,5 saatlik silindirli bant sistemiyle, diğer taraftan 55°C olarak çıkar.
Rodaj
Camın keskin uçlarına elmas taş ile profil kazandırma işlemidir.
Delik Delme
3-25 mm arası kalınlıklarda düz cam veya lamine cama kulp deliği, menteşe deliği, rulman deliği, menfez deliği, ve menteşe yuvaları açılabilmektedir.